Det kroppsliga för-fallet

Det talas mer och mer i medierna om "soff-potatisar" och "fett-bomben" som står i begrepp att brisera. Skådar man väster-ut så väger tydligen amerikanarna tiotals kilogram mer nu-förtiden än på sjutti-talet. I Sverige överger vi den sunda, traditionella husmans-kosten med sitt goda närings-värde och fina råvaror, för skräp-mat, av utrikiskt ursprung.
 
(Själv förstod jag redan på sjuttio-talet vart det barkade hän, då jag besökte en av de första pizzeriorna och serverades en fettdrypande an-rättning av skinka, bröd och ost. Jag har hållt mig från dylika inrättningar sedan dess!)

Orsaken till vår dåliga mat-hållning är förstås mång-bottnad och får sökas såväl i kvinnans flykt från hemmet, som allmän lat-het och ett överdrivet industriellt tänkande inom mat-industrin. Myndigheterna verkar stå hand-fallna inför detta annalkande hot mot vår personliga hälsa och samhälls-ekonomin. Jag tror dock att vi med några enkla manövrer skulle kunna råda bot på problemet!

1) Mer gymnastik i skolan. Björklund är för-visso inne på detta spår, men jag tror att än hårdare tag krävs. Börja skol-dagen med en timmes väl-görande grupp-gymnastik. Det finns väl beprövade övningar ända sedan P-H Lings tid. Tyvärr har de fallit i skym-undan sedan de s.k. gymen tog över. Sunda rörelser och frisk luft gör hursom-helst susen!

2) Höj momsen på snabb-mat och halv-fabrikat till c:a 70%

3) Lär ut sund mat-lagning i skolan. Här skulle pensionerade hemma-fruar kunna vara en tillgång! Utse ett tjugo-tal "national-rätter", vilka alla skall kunna laga för att få slut-betyg (ex. vis kål-dolmar, snickar-låda, strömming, palt och kött-soppa.

Med dessa tre enkla steg skulle vi komma en bra bit på vägen till ett sundare sam-hälle!



//S-O

Kommentarer
Postat av: Odd-Ivan Ädelkvist

Helt enig. Vart har den klassiska maten tagit vägen. Vem vet vad kebab-djuret bär på för slags dioxiner? Hur kan man äta en hand-burgare utan att te sig som en slusk?



Vad är det för fel på kalv-dans, kräft-strömming, gös-aladåb, rå-rakor, rot-mos med rimmad skinka, sjömans-biff eller för all del ungs-bakad falukorv. Vuxen-generationen måste ta sitt ansvar innan det är för sent!

2008-12-12 @ 18:19:14
Postat av: Bertil Karlsson

Håller med er gossar, men vad är det ni har glömt? Inte behöver jag väl påminna Er?



Ett land som monterar ner sitt försvar monterar även ner sin hälsa! Salig kompanichef Johansson skulle vrida sig i sin grav om han visste hur illa det är med Moder Svea. Detta land som Johansson offrade sin själ åt men knappast sin kropp! När jag mötte honom 1973 var han pensionerad men vilken form! Vilken kropp denne man hade! En åldrad man men som säkert hade slagit en topptränad idrottsman i bänkpress om han hade velat. Kondition var vad han lärde oss ungdomar och inte bara lärde, han sprang alltid själv i främsta ledet!



Kommer aldrig att glömma Johanssons ord då vi hade kravlat fyra dygn i fält under kallaste januari och de vekaste började flåsa. "Jag ska dansa polka på eran grav när jag är 100 år, era jävvla träbockar!" Det var vad han sade den gode Johansson. Nu blev han visserligen inte 100 men hade han blivit det, då hade han säkert dansat polka. Kanske inte just på våra gravar men på mången lånhårig vapenvägrares.



2008-12-13 @ 23:08:49
Postat av: Sven-Ove

Nädu Bertil, nu måste det väl ändå vara glöggen som talar? Visst håller jag med dig om att ned-monteringen av försvars-makten är beklaglig, för att inte säga livs-farlig, men glöm inte att jordens fetaste in-vånare bor i Amerika och där har de ju i alla fall förstånd att satsa på det militära (dock vet man ju inte hur det blir nästa mandat-period, men det är en annan fråga!)

Ironiskt nog är jag av åsikten att sveriges de-militarisering faktiskt kan gagna ungdomen, då många officerare som blir arbetslösa skulle kunna an-ställas i skolorna som exempel-vis gymnastik-direktörer och ordnings-hållare i allmän-het.

//S-O

2008-12-13 @ 23:56:21
URL: http://svenove.blogg.se/
Postat av: Bertil Karlsson

Nä nu! Visst har du alltid varit en skämtare men nu tar du väl ändå priset! Skulle våra fina officerare springa bland ungar och torka snor? Det är väl ändå kvinnogöra? Nä du Sven-Ove, nu får du ge Dig, snart försvarar du väl kvinnliga militärer också.



Du får väl ändå hålla med om att vi hade kondition på vår tid. Det där du pratar om amerikaner och fetma, tror du att det är militärerna där som är feta? Det är ju trots allt bara ett fåtal där också som har kriget som yrke. Och inte ger jag så mycket för deras krigföring heller. Vad är det för konst att sitta bakom en dator och tycka på knappar och vips, så faller atombomberna som spön i backen. Inte skulle en amerikansk soldat av idag hängt med kompanibefäl Johanssons tempo när det gällde att cykla ut i fält med tung packning inte!

2008-12-14 @ 12:20:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0