Dymo märk-maskiner

Redan 1963 köpte jag min första Dymo märk-maskin. En gedigen, blå pjäs i stål som följt mig genom åren. Under denna tid har jag märkt allt från mitt hem-arkiv och barnens krit-lådor till hel-ljus reglaget på bilen och post-lådan. En mer funktionell och lätt-hanterlig produkt är svår att finna!

För tio-talet år sedan kom jag via affärs-kontakter på jobbet över en hel kartong med röda och blå märk-band till ett mycket för-månligt pris, och denna laddning har räckt ända fram till för en månad sedan. Således begav jag mig till pappers-handeln för att inköpa nya band. Väl där stod en ung, fumlig yngling vid kassan, som aldrig verkade ha hört talas om Dymo-maskiner och än mindre märk-band. Efter att ha begärt att få tala med dennes över-ordnade löste sig dock situationen. Dock visade det sig att man INTE LÄNGRE SALU-FÖR MÄRK-BAND TILL DYMO-APPARATER! Föreståndaren visade en ny modell av digitalt snitt, men märkte min stigande irritation och begav sig ut på lagret för att leta efter riktiga märk-band. Det visade sig finnas en hel låda i gömmorna. Så långt allt väl, om det inte visat sig att han skulle ha 70 kr/st för banden. Fullkomligt orimligt!

Jag lämnade affären i vredes-mod och oförättat ärende. Tyvärr är detta numer stadens enda papper-handel och jag kommer hädan efter bege mig annorstädes för inköp av märk-band, karbon-papper o dyl. Det måste väl fort-farande finnas någon som säljer dessa varor till skäliga priser? Meddela mig i så fall via E-post eller i kommentarerna till detta forum! (Bredden bör vara 12-13 mm och färgen helst röd, vilket är mest lätt-läst.)



/Sve-Ove

På rätt spår?

En eloge till SVT för att de börjat visa en ny säsong av det eminenta underhållnings-programmet "På Spåret". Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg är i sanning sveriges vassaste programledar-par! Ett folk-bildande program med stil, finess och den intrikata vitsig-het som kommit att bli kännetecknande för Ingvar Oldsberg. (Förhoppningsvis når programmet även ungdomen, som med de usla geografi-kunskaper som skolan av idag tillhandahåller, kanske på detta vis åtminstone tillgodo-gör sig de mest basala kunskaperna i ämnet!)

Vageln i ögat består dock i de musikaliska inslagen, för vilka en löst sammansatt populärorkester står. I jämställdhetens namn har man placerat en tös vid batteriet. Till råga på allt kommer refräng-sångaren (vid namn Emmrik?) in-åkandes på en rull-bräda. Vi betackar oss för dylika cirkus-konster. Ett riktigt stor-band skulle passa program-formatet mycket bättre. Vi betalar ju för sjutton tusentals kronor i TV-licens varje år, då borde man väl ha råd att anställa en anständig swing-orkester?

Bakvänt byx-mode

När jag var i 20-årsåldern blev begreppet "Gällivare-häng" allmänt för de s.k. raggarnas sätt att inte dra upp jeans-byxorna ordentligt. Detta får väl tillsammans med ohämmat alkohol-intag och usel musik-smak betecknas som ett av de mest mot-bjudande dragen i denna även i övrigt dubiösa "kultur-yttring".

Till min förfäran har jag på sistone sett att detta högst ovårdade kläd-mode på nytt sprider sig bland våra ungdomar. Både gossar och jäntor visar oförblommerat upp sina bakdelar - i bästa fall sitter underkläderna på plats, men det är heller inte ovanligt att man helt sonika visar upp skinkorna för den som behagar vilja se. Något som inte bara är osmakligt, utan även i högsta grad o-hygieniskt. Jag finner det vara föräldrarnas plikt att köpa sina barn byxor med rejäl midja, vilka lämpigast hålles på plats medelst ett rejält läder-skärp alt. hängsel. För flicke-barnen torde lång-kjolen åter kunna komma till heders. Det åkommer också skol-sjukvården att informera om det olämpliga, ur hygienisk synpunkt, i att gå med sina privataste delar blottade.



/Sven-Ove


Kruk-växter av tveksamt ursprung

Min hustru Gun, som sköter det mesta av mark-servicen i vårt hem, for härom sistens åstad för att inhandla kruk-växter. De gamla dög tydligen inte, och vem är väl jag att ha åsikter om hem-inredning. Den biten har Gun alltid skött med bravur. (Många av våra bekanta har genom åren berömt hennes inrednings-förmåga, t.o.m. vår hus-läkare, dr Stefansson, som är en högst bildad och kultiverad man!)

Växterna var prunkande och ståtliga vid hemkomsten och prydde väl sin plats i vardags-rummet. Efter någon vecka visade det sig dock att den ena pelargonen var infekterad av något slags bagg och innan vi hunnit göra oss av med den hade den smittat ned fyra andra kruk-växter, som vi därför också fick slänga. Jag blev förstås fly förbenad över detta och följde med Gun tillbaka till blomster-affären, där jag efter att ha gett dem en ordentlig ut-skällning blev erbjuden att få ersättning i form av nya kruk-växter! Pyttsan! Inte ville vi ha mer bagg i hemmet! Efter ytterligar en stunds dividerande fick vi kontant ersättning á femhundra kr. Dessa pengar har vi använt till inköp av kruk-växter annorstädes.

Sådant här hände aldrig förr i tiden. Jag tror att det är alla dessa importerade växter som sprider olika åkommor. Det är därför viktigt att man kontrollerar att kruk-växterna är svensk-odlade. Även om de importerade växterna är en aning billigare, kan de medföra höga kostnader i slut-ändan!
/Sven-Ove

Kredit-kort

Allt oftare får jag brev från Jordbruks-kassan (numer "Sweden Bank"), där man erbjuder mig att skaffa kredit- och betalkort. Jag har redan vid kontakt med min personliga bank-man förklarat mina åsikter om detta påfund, så det förvånar mig ytterligt att banken bemödar sig att fortfarande försöka värva mig som kredit-korts-kund. Kredit-kort är i sanning en säker skuld-fälla i vilken ungdomar och mindre nog-räknade småbarns-föräldrar lätt fastnar!

Sedan tidigt åttiotal har jag dock ett Bankomat-kort, vilket dock måste ses mot en praktisk bak-grund, då bankernas öppet-tider dramatiskt försämrats de senaste år-tiondena. Men kredit- och betalkort, för vilka man dessutom erlägger höga avgifter årligen, leder bara till fördärv!

Vad jag där-emot tidigt anammade var bruket av s.k. Casch-kort. Ett kort där man på elektronisk väg kunde "sätta in" midre summor för att använda som betalning, t.ex. under stads-rundturer under buss-semestern, på marknader och vid andra till-fällen då man ogärna tar med sig hela sin börs p.g.a. stöldrisk och stora folk-massor. Tyvärr lades Casch-systemet i träda efter en kort tid, enligt min bank-man p.g.a. bristande lönsamhet. Nog tycker jag allt att bankerna som tjänar miljarder på räntor varje dag, borde kunna tillhanda-hålla denna tjänst som gör vanliga konsumenters vardag både enklare och säkrare. Fy skäms, var finns er service-anda?

/Sven-Ove


Grattis Kalmar

Grattis Kalmar FF! Efter en tämligen ospännande final-match mot Halmstad får Kalmar bära titeln Svenska Mästare! Det hade man aldrig kunnat tro för tio år sedan. Jag har inga speciella band till staden i sig, även om min hustru Gun och jag besökt såväl Kalmar slott som Öland, men det är ytterst glädjande att ett lag från en mindre stad fort-farande kan matcha de stora klubbarna! Även om sporten inte är som förr, när de riktiga legendarerna, Gre-No-Li, spelade den mest utsökta fotbollen så finns alltså fort-farande hopp!
/Sven-Ove

Måltids-drycker

Läsk-drickandet sprider sig som en far-sot i världen, speciellt bland våra ungdomar. Det är ju allom väl-bekant att slentrian-mässigt läsk-drickande är onyttigt, för att inte säga skadligt och dessutom dyrt. En enda burk läsk innehåller upp till 45 bitar socker enligt källor! Dessa socker-bomber sätter ungdomarna i sig i tid och o-tid. Även som måltids-dryck. Jag har också hört att man säljer "läskeblask" i skolorna, vilket jag anser vara förfärande!

När jag var ung drack vi ungar alltid mjölk till maten. Så gjorde även mor, medan far för det mesta in-mudigade svag-dricka. Saft-kobbel, socker-dricka och Champis dracks ENDAST vid högtidliga till-fällen, såsom midsommar och födelse-dagar. Detta är en tradition jag själv håller hårt vid, och som jag även över-fört till mina barn. På vardagarna dricker jag alltid standard-mjölk till måltiderna. (På helgerna kan det dock hända att jag tar en pilsner, om jag inte ska ut och köra bil i det närmsta.) Min hustru Gun däremot, dricker ofta vischy-vatten, eftersom hon, enligt vår hus-läkare, dr Stefansson, har en släng av mjölk-mage. Det går dock att in-handla förhållande-vis billigt om man köper det back-vis i minut-handeln!

Det är det hög tid för skola och föräldrar att införa läsk-förbud, åtminstone på vardagar, och att tydligt visa på den gamla hederliga, svenska, mjölkens alla såväl näringsmässiga som etiska fördelar.


Hund-ägare: Plocka upp efter er!

Tvi och ve för alla ägare av hundar som låter sina lortiga hår-bollar bajsa okontrollerat på vanligt folks egendom! Det är väl inte för mycket begärt att ni plockar upp efter hunden? Jag har nu i flera dagar runt kl. 17.15, från mitt köks-fönster, noterat ett, förmodligen arbets-löst, medel-ålders fruntimmer med en sträv-hårig tax, som låter den lille gynnaren använda allmänningen utanför vårt hus som toalett. Jag har tipsat polisen om förestående ned-skräpning och hoppas att de ämnar göra något åt saken. Ned-skräpning på detta sätt är inte bara osnyggt - tänk t.ex. på alla barn som leker på allmänningen och den smitto- och halkrisk de utsätts för när de exponeras för detta!

Ytterligare bekanta

Med den största glädje noterar jag att även min gamle folk-skollärare L-E Gottfridsson hittat min blogg. Han var en viktig före-bild för mig i ungdoms-åren, och trots att han är till åren kommen (97 fyllda detta år!) är jag inte förvånad att även han begagnar sig av detta nya med inter-net, då Ludvig alltid varit en framsynt människa vad gäller tekniska land-vinningar. Exempelvis var han den förste i Sverige att använda elektroniska räkne-dosor i sin undervisning och övergav redan 1969 de då gängse hand-vevade multiplikations- och divisionsmaskinerna. (Han har senare blivit en känd förespråkare för omvänd polsk notation, med allt vad det innebär av förenklad in-matning).

Ludvig var en sträng men rätt-vis ledsagare av oss folk-skole-elever och har alltid varit en förebild för mig, såväl bildnings-mässigt som levnads-mässigt. En man med sunda värderingar och sunda vanor, som förtjänar allas vår repekt!

Stök på biblioteket

Jag är sedan trettio-talet år hängiven prenumerant av lokal-tidningen. Hemma har vi lokal-tidningen och ibland brukar grann-frun komma över med tidningen Land, och får då i utbyte Svensk Dam-tidning av min hustru Gun. Ett mycket fördelaktigt arrangemang från min synpunkt sett, då intresset för skvaller om kungligheter får anses förbehållet det täcka könet.

På fredagas-morgnar brukar jag dock besöka biblioteket för att läsa igenom veckans riks-tidninningar, företrädelsevis Svenska Dagbladet, men även Dagens Nyheter brukar jag ögna igenom, även om jag tycker den har degenererat kraftigt sedan senaste bytet av chefsredaktör... Om jag hittar några intressanta insändare går det dessutom att för en billig peng få en xerox-kopia tagen. Jag har en hel klipp-bok full med engagerande insändare och artiklar. (Jag har själv blivit publicerad några gånger i riks-pressen - företrädelsevis i Aftonbladet dock. De insändarna förvarar jag dock på betydligt tryggare ställe: i bankfacket!)

Det är fantastiskt att det finns så fins inrättningar som bibliotek, med hjälpsam och vänlig personal och en fridfull och av-kopplande miljö att läsa och studera i. Biblioteket får anses vara en stilla oas i vår annars så stressade och hög-ljudda sam-hälle.

Tyvärr förstår inte ungdomen att uppskatta denna instutition. Trots tydlig förbuds-skyltning ser man dem ofta tala i telefon och inte så sällan sitter de vid datorerna och talar starkt, eller ockuperar par-vis någon läs-hörna där de hänger sig åt varandra på ett högst stötande och oförblommerat sätt.

Min stilla undran är: VAR FINNS DERAS FÖRÄLDRAR? Inte kan det väl vara meningen att bibliotikarierna skall upp-fostra dessa ill-dådare? Personligen säger jag alltid ifrån, men det finns många, speciellt damer i min ålder, som, med fog, är rädda för dessa ouppfostrade, keps-prydda, långhåriga legister (med fog). 

Det är hög tid att kommunen borde anställer en ordningsvakt som säker-ställer att vi övriga besökare får ett lugnt och frid-fullt biblioteks-beök. Även föräldrar och skola borde ta sitt ansvar och förklara för dessa subversiva element hur man uppför sig på en dylik in-rättning. Annars är det bara en tids-fråga innan man tvingas stänga även biblioteken!


Postverkets kollaps!

Med anledning av den senaste porto-höjningen.

Det går verkligen utför med Postverket! För bara tio år sedan fanns det ett postkonor på varje liten ort, som, förutom att vara behjälpliga med penga-transaktioner och logistik av allehanda slag, fungerade som en social mötesplats. Det fanns många ensamma äldre som aldrig gick ut någonstans, utom på pensions-utbetalnings-dagen, då det var dags att hämta pension och betala räkningar.

När sedan ned-monteringen av vårt fordom så stolta Postverk påbörjades, gick det utför snabbt! Man började med att vägra dela ut brev på lördagar, trots det porto-tillägg som vi som kunder gladeligen betalade för denna ganska själv-klara tjänst. Sedan var det dags för brev-bärarna att jobba fasta arbetstider, med den följd att man inte längre fick posten till förmiddags-kaffet, utan snarare till lunch. Sedan delade man på det monitära och logistiska, varvid paket och annat skulle om-besörjas av ICA-butiker o dyl, och de ekonomiska förehavandena sköttes av Svensk Kassaservice. (Bara namnet Service var i sammanhanget ett hån mot oss vanliga konsumenter!). Priset för att betala räkningar steg kraftigt och man visade med all önskvärd tydlighet att man inte ville tillhanda-hålla denna tjänst. Så gick det också som det gick och Kassaservice fick läggas ned.

Steg för steg har Postverket ut-armats, och detta nästan UTAN PROTESTER från oss drabbade. Nära förestående är, som sagt,  en porto-höjning á 50 öre, vilken kommer slå hårt mot många fattig-pensionärer och oss som skickar mycket brev till myndigheter. Även utrikes porto kommer stiga, vilket torde drabba den redan kris-drabbade export-industrin hårt. För att inte tala om den ny-ordning som innebär att brev-bäraren inte längre får springa i trappor, utan ska lämna posten i entrén i flervånngs-hus. Ska vi äldre riskera liv och lem, bara för att komma åt vad som rättmätligen är vårt - vår månatliga hyres-avi, information från P.R.O. och vy-kort från nära och kära?

Nej, det är dags att starta UPPLOPP mot denna dekapitering av en central samhälls-funktion. Postens styrelse torde bestå av en hoper e-postande snor-hyvlar med "vinst-maximering" som allena-rådande mål. Tänk på alla äldre som inte har tillgång till datorer och liknande!  (Själv har jag förvisso tillgång till e-post, men det är mest barn-barnen jag har kontakt med via mejl. Inga av mina jämnåriga bekanta har detta, förutom min gamle vän sedan rekryten, Bertil Karlsson. Min hustru Gun t.ex. har aldrig suttit framför en data-maskin, än mindre begagnat sig av e-posten.)

Jag är övertygad att vi är många som delar denna syn på Postverket, och jag är övertygad om att vi, om vi går samman, kan få politikerna att ta sitt förnuft till fånga och återställa allt detta som man förstört!

/Sven-Ove


Gamla vänner

Nu när jag har hållt på med bloggning i några veckor börjar det komma kommentarer till mina inlägg. Det är fantastiskt att på detta sätt kunna få respons så direkt. Mitt förra inlägg hade hittats av en gammal kamrat från det militära, Bertil Karlsson. Det var verkligen roligt att höra av en kär gammal vän. Senast vi sågs var mid-sommar -63 om jag minns rätt. Spion-härvan med Wennerström hade precis rullats upp och jag minns hur vi satt på klipporna i Gryts skärgård och diskuterade svensk försvars-politik och strategi tills solen åter gick upp. Jag hoppas vi kan ta upp kontakten igen och träffas och diskutera såväl aktualiteter som gamla minnen!

Inter-net är verkligen en fantastisk uppfinning!

/Sven-Ove


Fart-gupp

Den ymniga förekomsten av fart-gupp i kommunens vägar är ett gissel. Det går knappt en dag utan att ett nytt hinder växer upp ur marken. Min syn är förvisso för åldern god, vilket min optiker påpekade vid senaste syn-undersökningen, men jag har ett litet brytnings-fel, vilket gör att jag har svårt att uppfatta rymden i vissa perspektiv. Detta har förorsakat att jag två gånger har passerat just ny-byggda fart-gupp i en betydligt högre hastighet än vad som är lämpligt, med skador på under-redet på min SAAB som resultat. Min hustru, Gun, åkte dessutom med mig vid ett av dessa tllfällen och hon klagade efteråt på smärta i nacken.

Jag har kontaktat kommunen med skadestånds-krav, då felet ju ligger i att de på ett slentrian-mässigt sätt bygger trafik-farliga hinder som är en fara för kommun-invånarna, men hittills helt utan resultat. Dock kan jag ju inte vara ensam om att ha råkat ut för detta. Nästa steg blir att starta en namn-insamling för att få våra politiker att ta reson. Fart-gupp är en far-sot som sprider sig över hela vårt avlånga land. Det är dags att vi vanliga kommuninvånare tydligt visar att vi inte accepterar denna kommunala sponsring av bil-verkstäder!

RSS 2.0