Minnenas television

På jul-dagen hamnade jag fram-för TV:n då övriga familjen var på lång-promenad. (Jag har känt av ischiasen på sistone, förmodligen för att jag legat i drag. Jag har kontaktat bostads-rätts-föreningen om att täta våra fönster, men hittills utan resultat!) Till min glädje visade Minnenas Television två hög-kvalitativa program. Dels Mosebacke Monarki, vilket trots ett flertal tramsiga inslag håller relativt hög kvalitet enligt min mening. Dessutom hade man den goda smaken att visa Gideon Wahlbergs klassiska folk-lustspel Söderkåkar. I sanning hög-kvalitativ underhållning. Något av det bästa den "röda kanalen" (TV2) fram-bringade under 1970-talet, enligt min mening.

Efter detta följde Konungens jul-tal, vilket jag fann mycket inspirerande. Hans Majestät tog på ett förtjänstfullt sätt upp svåra ämnen, såsom finans-krisen som miljön och inspirerade oss under-såtar att tänka positivt och att hålla samman. Ett mycket gott initiativ av TV 1 att visa detta jul-tal, som tidigare endast kunde höras via radio.

//S-O

Jul-firande

Årets jul firade vi, jag och min hustru, Gun, hos vår äldste son, Staffan som bor i ett mindre sam-hälle strax norr om Örebro. Kött-varorna på jul-bordet var förstås av första kvalitét, då Staffan (som arbetar som styck-mästare på Lithells) gick ut klassen som kurs-etta. Hans hustru Lucky, som ur-sprungligen kommer från Thailand, bidrog med diverse exotiska rätter, vilka jag själv inte smakade, med tanke på min känsliga mage. Dessutom tycker jag att det klassiska svenska jul-bordet är fullt till-räckligt. (Doppe-spad, sylta, grön-kål, revbens-spjäll, gubb-röra, Janssons frestelse och sill är enligt min mening de viktigaste ingredienserna för ett lyckat jul-bord.)

I jul-klapp fick jag en digital kamera, som mina barn-barn köpte när familjen var i Thailand på höst-lovet. Den verkar fin, men har väldigt små knappar. Jag hoppas kunna lära mig handha den inom det snaraste och kanske publicera en och annan bild här på Bloggen.

Jul-aftonen avslutades traditions-enligt med midnatts-mässa. Till min glädje följde även Staffans fru med, trots att hon är muslim.

God fortsättning till er alla!
//S-O


Rädda 50-öringen!

Riks-bankens senaste påfund är att av-skaffa 50-öringen. Jag tycker att de borde ägna sig åt att stävja den ekonomiska krisen istället för att hålla på med små-mynt!

Förvisso kan jag till-stå att 50-öringen inte längre duger mycket till, vare sig i parkerings-automater eller i stationernas förvarings-skåp . Tydligen anser man att detta är nog för att låta detta gyllene mynt gå samma öde till mötes som senast 5- och 25-öringarna gjorde.
Icke desto mindre skulle ett avskaffande av 50-öringen kunna få negativ ekonomisk betydelse för oss konsumenter, inte minst för pensionärerna, den nu-förtiden hårdast beskattade befolknings-gruppen. Öres-avrundningen kommer med all säker-het slå mot konsumnterna. Det gamla talesättet "många bäckar små" blir här aktuellt. (Detta var ju precis vad som hände 1985 då 5- och 25-öringarna försvann!).
Avskaffandet av 50-öringen, mitt i en ekonomisk kris som denna, utan några som helst planer på kompensation till ut-satta grupper är något som måste bekämpas!

//S-O

Det kroppsliga för-fallet

Det talas mer och mer i medierna om "soff-potatisar" och "fett-bomben" som står i begrepp att brisera. Skådar man väster-ut så väger tydligen amerikanarna tiotals kilogram mer nu-förtiden än på sjutti-talet. I Sverige överger vi den sunda, traditionella husmans-kosten med sitt goda närings-värde och fina råvaror, för skräp-mat, av utrikiskt ursprung.
 
(Själv förstod jag redan på sjuttio-talet vart det barkade hän, då jag besökte en av de första pizzeriorna och serverades en fettdrypande an-rättning av skinka, bröd och ost. Jag har hållt mig från dylika inrättningar sedan dess!)

Orsaken till vår dåliga mat-hållning är förstås mång-bottnad och får sökas såväl i kvinnans flykt från hemmet, som allmän lat-het och ett överdrivet industriellt tänkande inom mat-industrin. Myndigheterna verkar stå hand-fallna inför detta annalkande hot mot vår personliga hälsa och samhälls-ekonomin. Jag tror dock att vi med några enkla manövrer skulle kunna råda bot på problemet!

1) Mer gymnastik i skolan. Björklund är för-visso inne på detta spår, men jag tror att än hårdare tag krävs. Börja skol-dagen med en timmes väl-görande grupp-gymnastik. Det finns väl beprövade övningar ända sedan P-H Lings tid. Tyvärr har de fallit i skym-undan sedan de s.k. gymen tog över. Sunda rörelser och frisk luft gör hursom-helst susen!

2) Höj momsen på snabb-mat och halv-fabrikat till c:a 70%

3) Lär ut sund mat-lagning i skolan. Här skulle pensionerade hemma-fruar kunna vara en tillgång! Utse ett tjugo-tal "national-rätter", vilka alla skall kunna laga för att få slut-betyg (ex. vis kål-dolmar, snickar-låda, strömming, palt och kött-soppa.

Med dessa tre enkla steg skulle vi komma en bra bit på vägen till ett sundare sam-hälle!



//S-O

Bad-byxor

Jag har tidigare ond-gjort mig över det o-hygieniska och o-smakliga i rådande kläd-mode, där byxan hänger och blottar de allra privataste delarna. Till min förfäran upptäckte jag vid mitt senaste besök i sim-hallen en annan av den moderna dressningens avarter. Ett par gossar sprang förbi mig på vägen ut i bassängen. Jag såg tydligt att de var alldeles torra i håret och således inte tagit vederbörlig dusch före badandet. Jag tog dem i örat (bildligt talat!) för tillrätta-visning och såg då till min förfäran att de bar långt uppdragna KALSONGER UNDER BADBYXORNA. Jag frågade givetvis skarpt varför de behållt underkläderna på och fick till slut ett svar i stil med att "det ska vara så nu". (En av mina dotter-döttrar bekräftade senare för mig att det är senaste mode att bära underkläder under badkläderna). Gossarna över-lämnade jag, under lama hot att bli polis-anmäld för miss-handel, till bad-vakten som under mitt överseende tillrätta-visade dem. Jag hoppas att jag slipper se något liknande i hallen igen!



//S-O

Manlig Lucia

http://www.motalatidning.se/nyheter/artikel.asp?arkiv=1&id=68527&getday=2008-12-01

I en av länets tidningar stod denna artikel att läsa i måndags (man måste trycka på länkningen för att se artikeln). Det hela rör en skola i Motala, Södra skolan, där eleverna (i den sanna elev-demokrains anda!) röstat fram en gosse som Lucia. Som tur var satte rektorn stopp för det hela, men hon borde givetvis inte låtit detta gå så långt från början! Så här illa kan det gå om man låter ill-battingarna styra och ställa.

Man kan förvisso miss-tänka att det rör sig om ett oskyldigt(?) men ack så smak-löst skämt från den kandiderande goss-elevens sida. Det kan också, Gud förbjude, röra sig om en förvirrad, norm-lös yngling med dålig uppfostran. Om så är fallet tycker jag att lokal-tidningen borde ta sitt ansvar och inte skriva om saken. Inte minst för ynglingens familj och släktingars skull. Istället borde det sociala kopplas in. (Var tog förresten militär-skolan vägen? Den gjorde susen förr i tiden för denna typ av förvirring.)

Hursomhelst pågår nu i denna lokal-tidning en debatt där man PÅ ALLVAR debatterar lämpligheten i att ha en Lucia av manligt kön. Detta är ju full-komligt horribelt! Räcker det inte med dam-fotbollslag på elit-nivå och herrar som åker konst-åkning? Ska vi ha kvinnliga tomtar och manliga prinsessor också? Någonstans måste man ju dra en förnufts-gräns; låt män vara män och kvinnor kvinnor.

Det är av yttersta vikt att föräldra-generationen visar sina barn sunda, traditonella köns-värderingar, så vi slipper läsa om slikt i tidningarna! (Jag minns själv en episod när min son, Staffan, var runt fem år. Jag passade honom en kväll när min hustru, Gun, var på väven. Han smög upp på övervåningen och kom efter ett tag ned, iklädd min hustrus byst-hållare. Det blev mycket gråt och tanda-gnisslan den kvällen för Staffans del, men jag lovar att han aldrig gjort om något dylikt sedan dess. Nu är han gift och har tre barn! Vem vet vad som hade hänt om jag inte satt gränser redan från början.)

Förstör inte vår fina, svenska Lucia-tradition som glädjer och värmer oss i vinter-mörkret. Låt Lucia vara en Lucia och inte en ...Lucifer.



//S-O

Vinter-tid

Så har då den första snön fallit. Denna tid medför ökade risker, speciellt för oss äldre, det sandas dåligt i kommunen och ingen verkar vilja ta ansvar för de is-tappar som bildas och ned-faller vid tö-väder.

Jag väntar också med spänning på den första rapporten om att kommunens snöröjnings-budget överskridits. Detta brukar hända kring mitten av December.



/Sven-Ove

Sjöslag i bad-huset

En gång i veckan, vanligt-vis tisdagar, besöker jag, på min hus-läkares, dr Stefansson, inrådan den kommunala sim-hallen. Jag finner simning vara en utsökt motions- och rekreationsform, men besöken vid sim-hallen kan tyvärr inte sägas vara helt besvärs-fria.

Det verkar som övriga besökande, speciellt damer i min egen ålder, totalt ignorerar de tydliga och själv-klara ordnings-regler som finns vid motions-simning. Det simmas åt höger och vänster och ingen hänsyn tas när man håller ett snabbare tempo än framför-varande och vill simma om. De flesta av "tanterna" verkar betrakta det hela som ett kaffe-rep och simmar runt och skvallrar med varandra. Vill de ägna sig år slikt så anser jag att det gör sig bäst i bastun efteråt. Själva bassängen bör vara för-behållen oss som faktiskt vill motionera! Jag har vi ett flertal till-fällen gjort bad-vakterna uppmärksamma på problemet, men de verkar inte vilja ta tag i det. Det är synd att en annars så fin in-rättning skall dras med problem av detta slag.

Ett annat problem är när ungdomarna tar över hallen. Då hoppas, gapas och plaskas det. Ofta springer de dessutom i bassängen utan att först ha tagit en veder-börlig dusch. (Jag har råkat ut för dessa några gånger, men numer har jag lärt mig deras tider och kan på så vis undvika dem.) Ofta finns en gymnastik-lärare när-varande, men denna verkar inte föra någon respekt med sig och begagnar sig i princip aldrig av sin vissel-pipa. Ytterligare ett tecken på skolans bristande disciplin!

Mitt förslag är att man anställer bad-vakter från t.ex. ABAB, Securitas, eller andra företag där man är van att handskas med miss-anpassade individer. Ett alternativ kan vara fri-ställda militärer, vilka det torde finnas gott om i denna tid av total ned-rustning. Då skulle veder-börlig ordning snabbt kunna åter-upprättas.


/Sven-Ove

Otillräckliga geografi-kunskaper

SVT:s nya frågesport-program "Vem vet mest" erbjuder god och allmän-bildande underhållining enligt min mening. Speciellt välkommet är programmet med tanke på att TV4 sedan en tid slutat sända Jeopardy. (Det är förstås inte i klass med "Super-svarana", men sådan TV görs inte längre!)

I programledaren Rickard Olsson har SVT gjort ett riktigt kap. Han är rapp och saklig och bevisade dessutom i säsongs-starten av "På Spåret" att han själv besitter en icke oäven allmän-bildng. De tävlande  representerar på ett förtjänst-fullt sätt hela ålders-skalan och man slipper den annars så vanligt förekommande ungdoms-fixeringen i tele-visionen.

Vad som retar upp mig är dock de yngre tävlandes o-tillräckliga geografi-kunskaper. I förra veckan t.ex. var det ett ungt fruntimmer som trodde att Härnösand ligger i Medelpad och en lika-ledes ung man som inte hade en aning om att Åmål är Dalslands enda stad, utan svarade MORA! Horribelt!

Visst får denna o-kunskap skyllas på det allt mer förflackade skol-systemet med sin flum-pedagogik och elev-demokrati, men att dessa personer ens får ställa upp i dylika tävlingar är förvånansvärt. Sker det inga för-kontroller av de tävlande?

RSS 2.0