God Jul!

Lite såhär i för-tid vill jag önska alla mina läsare en riktig god jul. Jag hade glädjen att hitta en fin in-spelning med Jularbos "Jule-vals", en riktigt fin klassiker som tyvärr sällan spelas i eter-medierna i dag! Jag fick söka mig ända till Norge för att hitta en godkänd version, vilket torde säga en del om svenskarnas dåliga förmåga att för-valta sitt kultur-arv!  


Dansbands-kampen

Om lördagarna brukar jag och min hustu, Gun, roa oss med att titta på Dansbands-kampen på Sveriges Television. Jag har för-visso inte mycket till övers för de s.k. pop-orkestrar som merendels upp-träder, inte heller för den lille sprätten Settman som är programledare, men till exempel Torgny Melins tycker jag är en trevlig orkester med goda musiker och fina sångare. Det hör inte heller till vardagen med levande musik på TV och för oss som kommit en bit upp i åren och inte längre orkar gå ut och lyssna på eller dansa till musik, innebär detta ett rimligt alternativ.

Diskussioner har uppstått kring de ersättningar (s.k. gascher) som ut-går till musikanterna, inte minst på Face-Bok (där även jag nu-förtiden har ett konto). Musikant-facket tycker tydligen det är skamligt att orkestrarna får ungefär 15kr/tim per medlem. Om det hade rört sig om ett riktigt jobb så hade jag hållit med. Där bör man åtminstone få en 50kr/tim. Nu handlar det dock om underhållning och man får hoppas att de inblandade har riktiga jobb att falla till-baka på och inte bara går på social-bidrag.

Vi har alla sett vad som hänt med de musikanter som tjänat stora pengar. De knarkar, spritar och lyx-konsumerar en kort tid, för att sedan totalt deka ner sig. Det är således samhällets ansvar att hålla nere lönerna för denna typ av "jobb", då artister i allmän-het är o-beräkneliga och beroende-benägna! De behöver helt enkelt ett riktigt jobb vid sidan om för att hålla sig ovan-för vatten-ytan! Det tycks mig som även sittande regering har insett detta och man får hoppas att deras insats för att hindra folk att försörja sig på liknande aktiviteter resulterar i ett i framtiden sundare musiker-släkte!



//S-O

SAAB

Det är beklämmande att se ett så fint företag som SAAB Automobil på gränsen till konkurs, men vad annat var att vänta när General Motors tog över? Jag och många med mig fruktade redan då den idag upp-kommna situationen. Amerikanarna har, naturligt nog, ingen känsla för Svensk kvalitet och tradition.

SAAB har alltid byggt gedigna vagnar (jag har själv ägt SAAB:ar av modellerna 92, 96 och 90 och min son, Staffan, äger för till-fället en modell 9-5, vilket är en mycket trevlig och komfortabel vagn, om än något i dyraste laget!), så det var väl tur att affären med sport-bilstllverkaren Koenigsegg gick i stöpet. Deras företags-kultur hade inte fungerat ihop med SAAB.

Jag tycker det är dags att svenska staten tar sitt ansvar och köper företaget! Statsägda bil-företag är ingen nyhet. VAZ, Skoda och inte minst Volkswagen är goda exempel på företag som klarade sig alldeles utmärkt innan de privatiserades! I mångt och mycket är jag överens med Alliansen i deras politik, men deras fäbless för att sälja ut gamla fina svenska företag, och o-viljan att inkorporera nya, lovande dito, förstår jag mig rakt inte på!



//S-O


SAAB 92h
Prototyp SAAB 92h, en hus-bilsvariant som tyvärr aldrig
blev särskilt vanlig på våra vägar, men väl vittnar om
framsynthet och kreativitet hos SAAB:s ingenjörer.


RSS 2.0