Postverkets kollaps!

Med anledning av den senaste porto-höjningen.

Det går verkligen utför med Postverket! För bara tio år sedan fanns det ett postkonor på varje liten ort, som, förutom att vara behjälpliga med penga-transaktioner och logistik av allehanda slag, fungerade som en social mötesplats. Det fanns många ensamma äldre som aldrig gick ut någonstans, utom på pensions-utbetalnings-dagen, då det var dags att hämta pension och betala räkningar.

När sedan ned-monteringen av vårt fordom så stolta Postverk påbörjades, gick det utför snabbt! Man började med att vägra dela ut brev på lördagar, trots det porto-tillägg som vi som kunder gladeligen betalade för denna ganska själv-klara tjänst. Sedan var det dags för brev-bärarna att jobba fasta arbetstider, med den följd att man inte längre fick posten till förmiddags-kaffet, utan snarare till lunch. Sedan delade man på det monitära och logistiska, varvid paket och annat skulle om-besörjas av ICA-butiker o dyl, och de ekonomiska förehavandena sköttes av Svensk Kassaservice. (Bara namnet Service var i sammanhanget ett hån mot oss vanliga konsumenter!). Priset för att betala räkningar steg kraftigt och man visade med all önskvärd tydlighet att man inte ville tillhanda-hålla denna tjänst. Så gick det också som det gick och Kassaservice fick läggas ned.

Steg för steg har Postverket ut-armats, och detta nästan UTAN PROTESTER från oss drabbade. Nära förestående är, som sagt,  en porto-höjning á 50 öre, vilken kommer slå hårt mot många fattig-pensionärer och oss som skickar mycket brev till myndigheter. Även utrikes porto kommer stiga, vilket torde drabba den redan kris-drabbade export-industrin hårt. För att inte tala om den ny-ordning som innebär att brev-bäraren inte längre får springa i trappor, utan ska lämna posten i entrén i flervånngs-hus. Ska vi äldre riskera liv och lem, bara för att komma åt vad som rättmätligen är vårt - vår månatliga hyres-avi, information från P.R.O. och vy-kort från nära och kära?

Nej, det är dags att starta UPPLOPP mot denna dekapitering av en central samhälls-funktion. Postens styrelse torde bestå av en hoper e-postande snor-hyvlar med "vinst-maximering" som allena-rådande mål. Tänk på alla äldre som inte har tillgång till datorer och liknande!  (Själv har jag förvisso tillgång till e-post, men det är mest barn-barnen jag har kontakt med via mejl. Inga av mina jämnåriga bekanta har detta, förutom min gamle vän sedan rekryten, Bertil Karlsson. Min hustru Gun t.ex. har aldrig suttit framför en data-maskin, än mindre begagnat sig av e-posten.)

Jag är övertygad att vi är många som delar denna syn på Postverket, och jag är övertygad om att vi, om vi går samman, kan få politikerna att ta sitt förnuft till fånga och återställa allt detta som man förstört!

/Sven-Ove


Kommentarer
Postat av: Bertil Karlsson

Nog har du rätt om det här med posten alltid. Men jag ska säga dig Sven-Ove,jag har nog länge vetat vad det där med utarmingen av posten egentligen beror på. Och det är helt enkelt så att ingen i ledande ställning vill erkänna hur det står till med landet. Så enkelt är det!



Det finns inga brevbärarämnen längre! Nog minns du när vi under rekryten i stramt led cyklade till vära stridsövningar med bössa och 20-kilos persedelutrustning. Jodå. Det var grabbar och inga veklingar det! I takt trampade vi backe upp och backe ner. Inte fick vi beröm heller, han var inte mycket för beröm, kompanichef Johansson. Men rättvis, det var han!



Senast träffade jag Johansson på ett hemvärnsmöte 1973. Då tog han mig åt sidan och så mindes vi gamla tider. Då sa han att vårt kompani var av det rätta virket, så ta åt dig du också Sven-Ove! Rätta virket, det var så han sa. Johansson.

Sedan fortsatte han och såg ärligt bekymrad ut, och sa att "Höörrö du Karlsson, sa han, om trettio år finns det inga soldater längre, se på dagens ungom sa han, se på dom! Nu åker de bil allihopa, musklerna förtvinar och snart kan de inte ens cykla.



Och minsann, fick han inte rätt den kloke gamle Johansson! Det finns inga ungdomar som orkar cykla postcykel längre. Numera åker de moped, de få som finns kvar. Inget virke i dom är det! De sitter vid sina datorer, något de kunde överlåta åt oss äldre att kommunicera med. Där har du svaret till postens kris!



Hälsningar Bertil Karlsson.

2008-11-08 @ 19:00:15
Postat av: xonx

Bra blogg :)

Besök gärna min fotoblogg.

Följ den gärna med bloggkoll.se



/Xonx

2008-11-08 @ 19:05:09
URL: http://xonx.blogg.se/
Postat av: Ludvig Emanuel Gottfridsson

Jag vill bara till-lägga att jag vägrat ta emot brev alltsedan man ned-lade för- respektive eftermiddagsut-delningen, och kravet på skägg och mustasch för brev-bärare försvann.

2008-11-09 @ 16:05:39
Postat av: Sven-Ove

I sanning har du rätt Bertil! Det finns mycket "murket timmer" bland ungdomen av idag. De spelar på sina datorer och dricker lemonad och sover fram till små-timmarna.



Att man nu avskaffar den allmänna värn-plikten blir s.a.s. spiken i kistan.

/Sven-Ove

2008-11-09 @ 21:30:58
URL: http://svenove.blogg.se/
Postat av: Gunnar Odensson

Jag minns hemma när de slöa drängarna fick postiljon till att hjälpa dem plöja den siste biten åker de hade kvar av just den dagens verk. Det slutade med att drängarna fick jobba hela natten med att återställa landsvägen vilken postman nästan helt plöjt upp. Felet de gjorde var nog att de skulle satt honom bakom plogen i stället för framför.



5.jpg" rel="nofollow">http://www.blekingemuseum.se/hryda/nutid/original1/75.jpg

2008-11-10 @ 23:14:16

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0