Tennis-riket

På kanal 2 visade man nyligen ett sär-deles intressant program som behandlade den svenska tennisens storhets-tid, från Borg, via Wilander till Edberg. I någon mån förundrades man i programmet över vår lilla nations förmåga att under ett par decennier upp-fostra tennis-spelare av världs-klass.

Personligen tycker jag inte det är särskilt förvånande. Svensken har alltid utmärkt sig för tålamod, kondition och smidighet, vilka alla är grund-läggande egenskaper för en god tennis-spelare.

Den störta anledningen till "tennis-undret" torde dock utan tvekan vara det faktum att denna idrott ut-övades av vår forne lands-fader, Gustav V! Det som utövas i samhällets högsta lager sprider sig så klart till resten av befolkningen. Ett annat exempel på detta är design-prinsen Sigvard, som torde ligga bakom det berömda svenska design-undret, samt eventuellt motor-prinsen Bertil, som kan ha tjänat före-bild för Ronny Pettersson och Per Eklund, bägge stora inom respektive motor-sporter!

Vår blivande prins Daniel, som möjligen kommer benämnas gym-prinsen, tycks redan ha påverkat oss vanliga svenskar. Gymmandet blir ju allt-mer förekommande från norr till söder. (Personligen ger jag dock inte mycket för dessa gym, utan anser att gymnatiska övningar med fördel utförs utom-hus; på skol-gårdar, i parker och på torg och att dyra medlems-skap och avancerade maskiner är hum-bug!) Icke desto mindre är de kungligas funktion som före-bilder för pöbeln oomkull-runkeligt!



Prins Sigvard Bernadotte,
Prins Sigvard Bernadotte på äldre dar



//S-O

Kommentarer
Postat av: Ludvig Emanuel Gottfridsson

Du hafva nog rätt som vant, Sven-Ove, men ang. afslutningen af ditt anförande, så får jag, som lite äldre, ändå ta bladet från mun-delarna, och säga så som det äro: Gustav den femte var fullt möjlig att runka omkull. Vad han hade för in-flytande å pöbeln är o-möjligt att af-göra, men visst är, att öfver-heten's bestyr liksom flödar öfver ned-åt. Jag skulle hvara mer bekymrad än hvad du hverka hvara öfver "gym-prinsen". Han tyckes mig hvara af samma kaliber som G. den femte.

2009-06-14 @ 18:48:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0