Mot-bok efterlyses

Svenskens alkohol-konsumtion har de senaste åren skjutit i höjden och närmar sig snart det sena 1800-talets nivå, där snart sagt var vuxen man och inte så få kvinnor fick räknas till vane-drinkare. Billig ut-ländsk sprit, anpassning till EU, smuggling och en allmänt slapp-hänt alkohol-politik får anses som orsaker till detta. Svensken är helt enkelt inte rustad för syd-ländska dryckes-vanor!

De skador och det moraliska förfall som alkoholen med-för, behöver jag knappast gå in på här. Ändå är det förvånansvärt tyst om detta problem i den allmäna politiska debatten. Om man någonsin hör något så gäller det en krona hit eller dit vad gäller skatten på pilsner-dricka eller stark-varor.

Det bästa vore förstås ett totalt rusdrycks-förbud, men det är föga troligt att ett sådant kan införas. Redan i folk-omröstningen 1922 förlorade ju förbuds-förespråkarna (om än med knappa siffror) och jag skulle inte tro att opinionen svängt till förbuds-ivrarnas fördel. Mitt förslag (och jag vet att många håller med mig) är ett åter-införande av mot-boken. Vad som är lämpliga inköps-mängder per person torde Social-styrelsen kunna räkna ut. Här-till bör man förstås öka insatserna i tullen samt mot hem-bränneri (mer pengar till tull - och polis-myndigheten således). På detta sätt torde man åter få kontroll över svenska folkets rusdrycks-intag!

//S-O




Min far Rutgers mot-bok. Han var mycket mått-full
på spriten, därav det goda skicket på boken!


Kommentarer
Postat av: Ludvig Emanuel Gottfridsson

Det är nog riktigt, Sven-Ove. Kreti och Pleti böra icke fritt kunna ut-köpa hvad de hvilja på Sveriges Systematiska Bolag. Men jag hveta icke om jag hålla med om, att Socialist-styrelsen ska få räkna fram lämpliga qvoter. Där finnas mesta-dels tjänste-män ur medel-klassen, och jag tro icke, att de kunna känna till hur lifvet lefvs i de öfvre klasserna, med många större bjudningar, jakt, och cocktail-partyer. Där-för finnas risken att de skrifva för låga qvoter åt oss, som be-höfva spriten bäst. Nej, jag tycka, att det enda rätta hvoro, att ngn. ur de öfvre stånden sätta sig att räkna fram en tabell, där ens inkomst afgöra. Äro man rik, men ändock noll-taxerare, tycka jag att familje-namnet och antal gårdar och gods och liknande ska få af-göra. Sedan följa vi samma tabell för att dela ut antal röster i de allmänna valen. Gifvet-vis få icke frun-timmer egen mot-bok el. röst-sedel, deras makar sköta det bättre åt dem.

2009-09-06 @ 20:05:59
Postat av: O-I Ädelkvist

Jag håller med Gottfridsson. Man böra ävfen medtaga respekt för om man hyser stort antal gästarbetare å hemmanet eller har en hög frekvens av svinslakt. Varje herreman vet juh hur en rejäl middag med fläskfile och pressad potatis till huvfud-rätt kräver brun-sprit till avec.

2009-09-08 @ 01:25:15
Postat av: Polisen

Ursäkta men vad är syftet med alla dessa särskrivningar med bindestreck? Det är grammatisk våldtäkt på språket.



vane-drinkare

ut-ländsk

slapp-hänt alkohol-politik

syd-ländska dryckes-vanor

med-för

pilsner-dricka eller stark-varor

rusdrycks-förbud

folk-omröstningen

förbuds-förespråkarna

förbuds-ivrarnas

Social-styrelsen

Här-till

hem-bränneri

polis-myndigheten

rusdrycks-intag

2009-09-10 @ 12:16:50
Postat av: Anonym

Har du kommenterat din egen blogg två gånger Sven-Ove under namnen: O-I Ädelkvist, Ludvig Emanuel Gottfridsson eller är du schitzofren?



Båda särskriver likadant som du, försöker använda sig av ett "högdraget" språk som varken existerar idag eller existerade "på den gamla goda tiden". Det ser inte "fint" ut för att man lägger till några extra F och Q lite här och var.

Dessutom är det inte ofta folk skrivet ut hela sina namn på bloggkommentarer.



Att man kan vara så omogen vid 70års ålder förvånar mig.



2009-09-10 @ 12:22:19
Postat av: Sven-Ove

Det är lagom modigt att skicka ett anonymt in-lägg!Tör-hända före-ligger vissa likheter mellan mitt språk och den gode Gottfridssons. Detta är naturligt då han var min lärare i små-skolan. På den tiden, förmodligen långt innan du kom till jorden, användes binde-streck för att göra långa sammansatta ord mer läsbara. Jag och de flesta i min generation, har alltid och kommer alltid skriva på detta sätt. Vi har också lärt oss att under-teckna brev, dokument o. dyl. med våra full-ständiga namn. Vad föreslår du? Att vi ska gå tillbaka till bo-märken?

Jag miss-tänker att du är ett talande exempel på dagens o-uppfostrade ungdom som förstörts av dagens skolas flum-pedagogik och bristande upp-fostran. Graverande är också den brist på respekt för oss äldre (som faktiskt har byggt upp detta välfärds-land för dig att njuta av), som du visar genom att kalla mig för omogen. Jag ger mig tusan på att du inte heller gjort värn-plikten och förmodligen aldrig haft ett riktigt arbete! Jag bävar för den dag då du och din generations gelikar hamnar på makt-bärande positioner i samhället!

Att dess-utom ge sig på en så gammal man som LE Gottfridsson, som talar och skriver såsom man gjorde då seklet var ungt, är inget annat än ett över-grepp! Skäms på sig!

2009-09-10 @ 17:20:29
URL: http://svenove.blogg.se/
Postat av: Ludvig Emanuel Gottfridsson

Jag skulle hvilja till-lägga, att det endast för ett otränat öga före-falla, som att jag och S-O skullade hafva samma typ af skrif-språk. S-O, hafva ju, så-som hans generation pläga, slutat med de rätta stafvningarna af v-ljudet, äfven-så hafva han icke alls lika nog-grant genom-tänkt sitt an-vändande af pluralis-formen af t.ex. "är" (äro). Han hafva också antagit mången moderna kort-former af de riktiga orden, oh de vulgära kommaterings-regler som nu-tida språk-misshandlare skapat. Hvad hade du för betyg i Svenska språket, och i rätt-skrifvning, du, som icke kunna se skillnad å Sen-Ove's, Odd-Ivan's (som tillhöra min generation), och mitt eget skrif-språk? Haken icke upp dig å binde-streck. Upp-visa dina betyg, istället för att springa här och skvätta bläck på tvättat folk!

/L.E.G.

2009-09-11 @ 09:30:50
Postat av: Göte Johansson

Jag vill in-stämma i både Gottfridssons och bloggens författare angående skrift-språket. Som gammal anställd vid statens järn-vägar (på den tiden sj var sj) var det av yppersta vikt att man behärskade det svenska språket både skriftligt och muntligt. Vår generation (Sven-Oves och min) är givetvis färgade av denna syn. Därmed slarvar vi inte med detta idag, trots att o-hyfsade ungdomar som du (namn?) försöker att "flumma till" den svenska ord-skatten. Att du dessutom anmärker på vårat språk före-faller synnerligen obegripligt, då du faktiskt kan ta lär-dom från oss äldre. Min upp-maning till dig är att du ska visa respekt för oss seniorer.



Mvh



Göte Johansson

2009-09-18 @ 13:03:11
Postat av: Enock Phågelsjö

Jag må instämma, på min kantorsheder, att det ej är att förväxla min gode klasskamrat S-O med vår mentor och tillika småskolelärare Magister Gottfridsson. Sven-Ove må ha stor kunskap och ett gott skriftspråk, men till magisterns nivå når han ej.



"Högdraget språk" ? Pyttsan säger undertecknad och spottar i tvålkoppen. Det är en bildad dialog som här föres!

2009-09-22 @ 20:22:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0